Nieuwsbericht 21 mei 2005

De traditionele Dwingeler Markt, die al meer dan 250 jaar bestaat, is van de ondergang gered. Vorig jaar besloot de gemeente Westerveld, waar Dwingeloo onder valt, te stoppen met de organisatie van voor- en najaarsmarkt. Het paste niet langer in het takenpakket van de plaatselijke overheid en dus dreigde de (van oorsprong paarden- en schapen-)markt te verdwijnen van de historische Brink in het hart van het dorp.

Dit kon en mocht niet gebeuren. Vijf inwoners van Dwingeloo staken de koppen bij elkaar. In samenwerking met de gemeente werd een soort 'overnameplan' opgesteld. Vorig jaar liepen de vijf Dwingelers als het ware warm: Tijdens de voor- en najaarsmarkt liepen ze mee met de marktmeester en hielden hun oren en ogen goed open.

Inmiddels hebben de mensen van de Stichting Dwingeler Markt hun eerste 'zelfstandige' markt achter de rug. Terugkijkend is de vuurdoop goed verlopen. De kramen stonden snel op hun plaats en net als voorgaande jaren konden de paarden en pony's vrijelijk worden aangevoerd. Alleen het weer was die dag wisselvallig en wegens verplichtingen elders kon slechts de helft van de kermisattracties worden opgebouwd op de Brink.

Inmiddels is duidelijk dat de Dwingeler Markt meer moet kunnen bieden om te overleven. Een verbreding van het aanbod zal meer mensen naar Dwingeloo trekken op de tweede maandag in mei en de tweede maandag in oktober. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan uitbreiding van de activiteiten. Denk daarbij aan kortebaandraverij, een markt met streekproducten, antiekmarkt etc, etc. Suggesties zijn echter altijd welkom.

Met vriendelijk groet,

Stichting Dwingeler Markt

Terug naar de nieuwspagina