Nieuwsbericht 7 april 2008

DWINGELER MARKT WEEK LATER MET PAARDENSPEKTAKEL

De Dwingeler Markt, de traditionele paarden- en warenmarkt met kermis, wordt voor het eerst in de eeuwenoude geschiedenis niet op de tweede maandag in mei gehouden. Dan is het namelijk Pinksteren. Daarom wordt de voorjaarseditie van de jaarmarkt in Dwingeloo eenmalig verschoven naar de derde maandag in mei. Dus: dit voorjaar wordt de Dwingeler Markt op maandag 19 mei gehouden. Komend najaar is alles weer bij het oude en wordt de jaarmarkt gewoon op de tweede maandag in oktober gehouden.
 
Voor het bestuur van de Stichting Dwingeler Markt was het niet mogelijk het evenement op de vertrouwde tweede maandag in mei de revue te laten passeren. De marktkooplieden en kermisexploitanten hebben hebben dan allerlei Pinkster-verplichtingen elders. Omdat een jaarmarkt zonder markt geen jaarmarkt is, moest er een knoop worden doorgehakt. Zodoende is besloten de Dwingeler Markt een week te verschuiven.
 
Om oude tijden te doen herleven gaat de organisatie verder op de ingeslagen weg. Dat wil zeggen: een breder programma om een groter publiek aan te spreken. Maar wel een programma dat past bij een eeuwenoude paardenmarkt. In samenwerking met menvereniging De Eemter in Diever worden 's middags menwedstrijden op de Brink gehouden. Aan de start verschijnen niet alleen combinaties van De Eemter, maar ook wedstrijdsnelle combinaties die door deze vereniging worden uitgenodigd. Meerdere wedstrijdvarianten passeren de revue, waarbij de grote 'waterbak' op de Brink geheid voor spektakel zorgt.
 
In vroeger jaren was het eigenlijk ondenkbaar dat inwoners van Dwingeloo niet naar de markt gingen. Tijden veranderen. In een poging die gezellige sfeer van weleer weer terug te krijgen, heeft de stichting samen met de plaatselijke horeca een plan bedacht. Alle bedrijven in Dwingeloo worden aangeschreven. In de brief wordt de werkgever gevraagd met zijn personeel naar de markt te komen. Wie 's middags tussen drie en vier aanschuift in een van de cafés voor een Dwingeler Marktborrel, krijgt van de uitbater gratis een schaal hapjes.

Terug naar de nieuwspagina